Обявете ме за феминистка

Обявете ме за феминистка, но да бъдеш свободна сингъл жена е великолепно. Няма да вляза в капана на досадните разбирания за това какво подхожда или не подхожда на възрастта ми. Първо, защото праволинейните избори са скучни, и второ - защото чисто-и-просто съм доволна от живота си такъв, какъвто е

От известно време започвам да пиша този текст. Още преди няколко месеца, когато за първи път набиха спирачки на кръстовището пред интимния ми живот с въпроса “А ти, гадже нямаш ли си?…Кооога?!”. И когато изтърсиха, че ми е време. Също и когато ми обясниха, без да искам мнението им, че имам нужда от свидетел на живота си. Но днес прозрението “По-добре да спиш в неудобно легло свободен, отколкото в удобно легло ограничен” ме подпали и се захващам да опровергая сбръчканите разбирания на обществото, просмукали се в личните ни убеждения. Защото ако не се конфронтираме с парадоксите, които ни затормозяват, сиреч не си зададем въпросите, с които да разберем какво всъщност желаем… обречени сме да плуваме в море от заблуди. Като тези:

Човек не може да се чувства добре сам

Сам значи самотен 

Жената е огледало на мъжа

Женствеността се проявява в живота ти с половинка

Имаш нужда от някой, който да те допълни

И нека тук да заповяда въпросителният знак. Защо жената е придатък, допълнение към нещо, украшение? Защо мъжете са достатъчни и пълноценни, когато нямат жена до себе си, а жените функционират наполовина без мъже? Нима жените без мъже са по-малко привлекателни, способни, смели? Нима женствеността се изразява само в изпълнение на съпружески и майчин дълг? Защо си внушаваме, че центърът на жената е в мъжа? 

Реакцията ми е отправена колкото към мъжете, толкова и към жените, крепителки на подобни внушения. Крайно време е лелите в кожи на млади жени да отстъпят пред жените, които избират да бъдат сами пред това да бъдат нещастно реализирани. Да, този избор е реален и не следва от липса на самочувствие или мързел да си бръснеш краката, каквото е битуващото схващане за феминистките у нас, а от чувство за дълг – да живееш със стойност и вълнение.  

Абзац с въпросителни, последван от абзац с удивителни. Ето и няколко спасителни жилетки и сигнални ракети за изстрелване всеки път, когато решат, че си нещастна, защото си сама. 

Сингъл означава непокорство!

Сингъл означава свобода!

Сингъл означава приключения! 

Сингъл може да означава в хармония и в цялост! 

Сингъл значи тишина и жици..рок енд рол! 

Сингъл е време да обогатяваш личността си! 

Сингъл е училище по осъзнатост!

Сингъл е храм, в който влизаш, за да отпразнуваш себе си! 

Сингъл понякога е блус, понякога танго с партньор или…с живота! 
Мъжете, които си струват, вероятно ще се вдъхновяват от излъчването, присъствието и личността ти и ще почувстват като Фил Колинс в Easy Lover – че отнемаш сърцето им неусетно. И когато дойде денят, в който вече не си солов играч, лесно ще разбереш, че въпроси ще продължат да дебнат отвсякъде. Обвързана си – защо пък с този? Няма ли да се жените? Деца да правите, няма ли? Но пък досадните подпитвания са възможност да развиеш у себе си приятно и величествено дебелокожие. По една доза здравословен непукизъм всеки път, когато някой се опита да осмисли разговора с любопитството си. Те са златният час за връзка със себе си. Те са поводът да се обърнеш и да прегърнеш своето усещане за нещата. И да си благодариш за постигнатата независимост и за шанса да споделиш щастието с твоите представи за него.

И нека тук да заповяда музиката.

21.07.2022